2008
  sten  
Den 23 januari kl.19.00 startade en studiecirkel för alla som vill vara med på 2008 års Historievandringar, som guider och rollspelare. Cirkelledare: Bitte Nohrin Jernberg och alla intresserade hälsades välkomna. Många aktörer behövs till den kommande säsongen, både ungdomar och vuxna.

Tisdagen 5 februari genomfördes en 1-dagars kurs på Jamtli med arbetsgruppen för Historievandringarna. Det var föreläsningar och workshops, och Värdskap Orsa hade ordnat hela resan. Gruppen fick en riktig djupdykning både i verksamheten på Historieland och i den tidsresemetodik som utvecklats på Jamtli. Alla deltagare fick själva prova på, både en tidsresa och delta i en kort historievandring.
Med på resan var aktiva huggare från Slipstensgruppen, rollspelarna/guiderna från teatercirkeln och medlemmar från Orsa Slipstensförening.
En fullspäckad dag blev det, med mycket nytt att se och lyssna på och uppleva. En riktig inspirationsdag!
Läs gärna "En dag på Jamtli" av Bitte NJ.

Fredag 22 februari kl.19.00
var det TEATER på Wärdshuset Slipstenen! Vi började med en riktig rivstart på det nya verksamhetsåret, och välkomnadeTeater Soja med sin kritikerrosade föreställning: "En humla i hatt - en pryl om Beppe!"
I pausen serverades MINGELMENY i foajén. Orsa Slipstensförenings samarbetspartners för detta evenemang var Studiefrämjandet, Scenkonst Dalarna och MoKS.

Torsdag 3 april kl.19.00
hölls Orsa Slipstensförening sitt ÅRSMÖTE på Wärdshuset Slipstenen. På programmet stod, förutom sedanliga årsmötesförhandlingar, fika, lotterier och filmvisning. Det var Sigurd Jönsson som visade senaste sin film om slipstenshantverket. En lunch för två personer och två stycken biljetter till sommarens Historievandringar lottades ut.
Ett rekordår för verksamheten redovisades, med bl a konsert, teater, Historievandringar och Tomtemor för barnen.

Nationaldagsfirande i Orsa
Slipstensföreningen deltog med rollspelare/guider från Historievandringarna. Många ville ha foton på de arbetsklädda gruvmadamerna i sommarhettan.

Provsmakning på lite rollspel från Historievandringarna
blev det i samband med det traditionella Midsommarfirandet på Orsa Hembygdsgård.
Midsommardagen den 21 juni, med majstångsresning, folkdans och mycket musik.


Fredag 13 juni kl.07.30 var det företagarfrukost på Wärdshuset Slipstenen
Anna från Slipstensgruvorna (Bitte Nohrin Jernberg) medverkade bl a.

Fredag 13 juni kl. 19.00 var det så dags igen för årets upplaga av Gruvligt Gung i Gruvbackarna med
Kalle Moraeus, Bengan Jansson, Jogga Ernlund och Anders Jakobsson. Gruvmadam Bitte NJ var där och hälsade välkommen och Wärdshuset Slipstenen hade öppet denna kväll till 01.00. I anslutning till konserten ordnade de också med servering av lite smått och gott uppe vid Malungsgruvan. Den  som hade lust kunde även i år åka tåg från Orsa upp till Mässbacken, se konserten och sedan åka tåg tillbaka till Orsa igen.
Lördag 28 juni kl 14 var det Premiär på 2008 års Historievandringar.
Därefter genomfördes en Historievandring varje lördag och söndag till och med söndagen 31 augusti. Starttiden var alltid kl. 14.00, vid Slipstensmuseets parkering i Mässbacken. Dessutom blev det en Historievandring VARJE DAG och på samma tid under vecka 32, dvs. 2 - 10 augusti. Som tidigare ingick också guidning av museet som avslutning på besöket.

En nyhet 2008 var att utöver sommarens ordinarie schema, genomfördes Historievandringar för grupper efter beställning, under hela sommaren fram till 30 september, genom bl a samarbete med Värdskap Orsa. Precis som tidigare samarbetade Slipstensföreningen i detta projekt med Orsa Kulturförvaltning, Orsa Slipstensgrupp, Studiefrämjandet och Värdskap Orsa.

Lördag 2 augusti firade Orsa Slipstensmuseum 10 års jubileum
med Jubileumstal av Ulf Svensson, musik av spelmanskvinnorna Lisen och Kristina Öjeskog. Slipstensföreningen bjöd på kaffe och tårta, man hade guidade visningar av Muséet och filmvisning. Sedan följde Historievandring med spelmän. Invigning av Hackstugan hölls, och vi fick höra spelmansmusik än en gång.
På kvällen anordnades Jubileumskonsert med ROTHARRYS, på Stora Scenen i Malungsgruvan. Man gjorde tidigt kväll på grund av regnet, och avslutade festdagen på Wärdshuset Slipstenen med underhållning av Rotharrys glada toner för en stor och nöjd publik. Speciell Jubileumsmeny serverades denna kväll.
Jubileumsdagan arrangeras av Orsa Slipstensförening, Studiefrämjandet, MoKS, Wärdshuset Slipstenen och Kulturförvaltningen i Orsa kommun.


Historievandringar på schemat!
Skolveckan i maj samlade barn från åk F - 4 från Bergetskolan, Digerbergets skola och Stackmora skola till en heldag i Slipstensgruvorna. Historievandring stod på schemat, och vädrets makter visade verkligen sitt bästa humör. Det var varma och soliga försommardagar, och inne i skogen njöts behaglig svalka och SPÄNNANDE upplevelser. Uppskattningen var stor, och många intresserade barn gav oss förnyad inspiration.
Ännu en skolvecka genomfördes vecka 35, sista veckan i augusti, då elever från Orsas skolor åk 3 fick tillbringa en heldag i Slipstensgruvorna och delta i en Historievandring. Besök på Museet och möjlighet att inta egen matsäck vid slogboden eller annat lämpligt ställe,ingick också i programmet.
Vi ville sprida kunskaperna om Orsas förindustriella historia, som till stor del finns samlad här i gruvbackarna. Slipstenshanteringen utgör en viktig del av vårt kulturarv, och Historievandringarna är ett utmärkt sätt för oss att informera om och bevara Slipstensgruvorna för framtiden. Och framtiden - den tillhör ju våra barn och ungdomar. Därför valde vi att göra denna satsning på Orsas unga.
Orsa Kulturförvaltning och Orsa Slipstensförening i samverkan, stod bakom och bekostade också denna satsning, som gav många elever i våra skolor en riktigt rolig upplevelsedag.

Lördag den 29 november var det åter dags för GRUVTOMTEMOR att ta emot barnens önskelistor uppe i slipstensgruvorna. Precis som förra året kom det vacker julesnö, lagom till samlingen på parkeringen vid Slipstensmuseet kl. 16.00. (Men vi slapp snöstorm i år.) Nissarna (eller Nissorna) fanns på plats och tog emot med facklor.
Omkring 25 barn och lika många föräldrar och morföräldrar följde med i fackeltåget genom skogen upp till slogboden. Tomtemormor och Tindra mötte barnen och massor av lyktor och marschaller lyste upp efter vägen. Framme hos Gruvtomtemor sprakade en munter brasa i snön och barnen fick varm saft och överlämnade sina önskelistor en och en. Alla myste av den härliga glada julstämningen. En riktigt lyckad eftermiddag blev det, som avslutades med fackeltåg tillbaka till parkeringen. GOD JUL, vinkade Gruvtomtemor!

Årets julmarknad söndag 30 november drog väntat mycket folk, och snön låg vintrigt vit runt Museet. Här bjöds ut hembakat och julgodis, keramik och smycken, böcker och hemstickat. Allt hantverk av hög kvalite, och besökarna kunde också njuta av Wärdshusets lilla julbord.

Med anledning av Slipstensmuseets 10 årsjubileum ordnade Orsa Slipstensförening en utställning i Mattssonsalen på Orsa Kulturhus, 7 december - 7 januari: "Slipstensgruvorna och Museet, Kulturarv - Industrihistoria - Upplevelsenäring". Den handlade om slipstenstillverkningens och Museets historia, hantverket, historievandringarna och framtiden. Presentationer i text och bilder. Prova-på aktiviteter och en och annan gruvmadam på plats under hela utställningstiden. Utställningen var i Mattssonsalen och samarrangerades med Orsa Konstförenings utställning i stora utställningshallen. På vernissage söndag 7 december hölls invigningstal av Kerstin Clasen-Franzon. Klockan 14.00 var det rollspel av och med gruvmadamerna, kl 15.00 premiärvisning av filmen Historievandring 2008. Dessutom bjöds på musik, glögg och slipstensvin. Lördagar och söndagar hade vi program med både rollspel och filmvisning. Allt arrangerades i samarbete med Kulturförvaltningen, Studiefrämjandet och Orsa Konstförening., och utställningen var mycket lyckad. Många besökare kom, och flera av dem skrev uppskattande kommentarer i gästboken. Det blev en härlig avslutning på jubileumsåret!

Historievandringarna i Slipstensgruvorna är avslutade för i år (2008). Statistiken visar på fler besökare från fler länder men också fler orsabor har hittat hit. Fler grupper har bokat visningar av både Museet och gruvområdet. Skolbarnen i åk 3 i Orsa har fått möjlighet att göra besök som inspirerat både elever och lärare på flera sätt. Historievandringarna har fått mängder av positiva gensvar från deltagare, och det bådar gott för framtiden. Detta Projekt genomfördes 2008 med bidrag från EJFLU (Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling): Läs mer här: http://ec.europa.eu/agriculture/rurdev/index_sv.htm
sten
  
TILLBAKA