2010
  sten  
Orsa Slipstensmuseum är numera ett av Dalarnas Arbetslivsmuseum och medlemmar i Arbetsam, samt går numera att hitta i Museiguiden 2010.

ÅRSMÖTET 2010 hölls på Wärdshuset Slipstenen, onsdag 31 mars kl 19.00! Underhållning av Orsa Visklubb.

Museet hölls öppet varje dag under sommaren, samma tider som Wärdshuset Slipstenen hade öppet.
Slipstensföreningens museivärdar fanns på plats måndag 28 juni - fredag 6 augusti, vardagar 11 - 14, lördag och söndag 14 - 17.


Historievandring med rollspel för allmänheten genomfördes varje lördag och söndag 3 juli-1 augusti kl. 14.00, med premiär lördagen 3 juli kl 14.
(
Priser: Vuxen 120 kr. Barn 8 - 16 år 60 kr. Barn under 8 år gratis. Familjepris 350 kr.)

Kvällsprogram i augusti:
Tisdag 3 aug Konsert: Hasse Andersson och Kvinnaböske band på stora scenen i Malungsgruvan kl 19.00.
Fredag 6 aug Spökkväll i Gruvstugan med Bitte Nohrin Jernberg parkeringen vid Lindågruvan kl 19.00 där guider hämtar.
Lördag 7 aug Konsert: Karolina Karner med band på stora scenen i Malungsgruvan kl 19.00.

Årets skolveckor avslutades:
Vi tog emot c:a 130 elever i åk 3 och åk 8 (
alla åk 8 klasser under vecka 34, 23 - 27 augusti och alla åk 3 klasser under vecka 35, 30 augusti - 3 september) som bjöds på rollspel i gruvstugan och en guidad skogspromenad. Årets upplägg med en lite nedbantad vandring och fokus på rollspelet i gruvstugan fick stor uppskattning bland både elever och lärare. Elevgrupperna var betydligt större än tidigare, med runt 30 personer åt gången så gruvstugan kändes en aning trång. Vi siktar på att kunna genomföra skolveckor även nästa år igen i samarbete med Orsas skolor. TACK för i år och på återseende 2011!

FILMEN "SLIPSTEN I BLODET" av Anders Hanser hade PREMIÄR på Röda Kvarn i Orsa, söndag 31 oktober kl 16.00-
Ni som missar den fick en ny chans kl 18.00 samma dag.
Bl a. medverkade Orsa Slipstensförening med sina rollspelare och Orsa Spelmanslag med sina spelemän i den vackra naturen runt slipstensgruvorna. Två fullsatta föreställningar på Röda Kvarn visade att detta var en mycket populär film.

JULMARKNAD HÖLLS PÅ SLIPSTENEN SÖNDAG 28 NOV KL 12 - 16.
Traditionell Julmarknad både ute och inne med lokalt hantverk, hemslöjd, hembakat, julkransar, godis mm. Smedjan var öppen! Wärdshuset Slipstenen serverade middagsbuffé från kl 13.00.

Gruvtomtemor var tillbaka för att ta emot barnens önskelistor. Hon hade med sig alla tomtenissor och tomtenissar, tomtemormor och Frau Sinta Klaas (direkt från Holland). Våra tomteguider tog emot med facklor och bloss och visade vägen till Gruvtomtemor.
Det var alltför kallt att ta emot barnen uppe i skogen, och istället flyttade hon in i smedjan vid Museet. Efter bara en kort promenad hittade alla barn dit. Ovanligt många var det som trotsade de sibiriska vindarna och kom. Vi bjöd på varm saft och pepparkakor till barnen!
- Tack ska ni ha alla barn, hälsade Gruvtomtemor! Jag hoppas vi ses igen nästa år! 
sten
  
TILLBAKA