Orsa Slipstensmuseum

Orsas Slipstensgruvor i Mässbacken, Kallmora by

Museet består av hela det 2 kvadratkilometer stora Slipstensgruveområdet, med tillhörande museibyggnad, gruvstuga, hackstuga, ett stort antal gamla gruvor (dagbrott) och anläggningar från den gamla tillverkningen.


Dessutom finns Slipstensleden här. En 3,5 km lång vandringsled.

Museibyggnaden, invid Landsvägen i Mässbacken

Här finns  alla de gamla föremålen man förknippar med slipstenstillverkningen samt montrar som visar vilken oerhörd betydelse denna hade för Orsaborna under hundratals år.


Här hittar du gamla redskap, fotografier med texter, uppbyggda miljöer från tillverkningen och livet i gruvstugan samt bearbetade slipstenar, brynen mm.


Slipstensföreningens museiguider arbetar på både svenska och engelska, och de flesta av musèets texter är översatta till engelska, tyska och holländska.


Här finns också broschyrer om aktiviteter, historia och karta över området med vandringsleden (Slipstensleden) inritad. Även dessa finns översatta till ovanstående språk.


Vi har också en en gästbok, en uppbyggd gruvstugemiljö, utställning med prydnadsföremål av orsasandsten och en geologisk miniutställning med stenprover.


Till vänster om foajén ligger en mindre konferenslokal där vi ordnar bildvisning under högsäsongen, samt en smakfullt inredd servering.


Öppettider


Slipstensmuséet är öppet:


Alltid när serveringen är öppen!


OBS: Under sommarens högsäsong håller Muséet dessutom ofta öppet, med

Slipstensföreningens egna museivärdar på plats.


Håll utkik under AKTUELLT eller på vår facebooksida. *****


Det går att boka in guidning av Slipstensmuséet.
RING för bokning


Gun-Britt Lindberg, mobil: 072 545 41 40


Serveringen 

Restaurang Gruvan är belägen i Kallmora by, Mässbacken. Hos oss kan ni äta lunch, ta en fika eller kanske titta in i Orsa Slipstensmuseum,  som ligger i samma byggnad.


Hos oss får du god och vällagad mat i en familjär miljö.

Varmt välkomna!


*****


Öppet hela sommaren:


Måndag-fredag 11-15


*****För mer information om oss, klicka på den här länken: 


https://lillasallskapetorsa.se/cateringeller besök vår facebooksida med aktuella menyer mm.


https://www.facebook.com/slipstenen


Gruvstugan och Hackstugan

En gruvstuga och en Hackstuga finns också i området. Där bjuds man stiga in och uppleva den genuina arbetsmiljön och människornas dagliga liv förr i tiden när man deltar på de guidade Historievandringarna. Även här finns många museiföremål, som gamla verktyg, slipstensämnen och redskap.

Slipstensleden

   

vandringsled i Slipstensgruvorna, c:a 3,5 km lång

Här i Orsas Slipstensgruvor kan du njuta av en vandring längs Slipstensleden. En 3,5 km lång vandringsled med informationsskyltar.


Slipstensleden går genom fin tallskog med frodig grönska under sommartiden. Den tar dig med till dagbrotten. Här kan du föreställa dig forna tiders arbete med att bryta ämnen till slipstenarna. Du vandrar i din egen takt och utforskar miljön med hjälp av många informationstavlor.Varmt välkommen!